NOTICIES

La veu

En què contribueix la Fisioteràpia a l'èxit de cantants o actors? En aquest reportatge intentem donar resposta a aquesta i altres preguntes de la mà de Mónica Miralles de la Torre, una logopeda que dirigeix un centre dedicat a la veu a Barcelona i que acaba d'incorporar a les seves tècniques la Fisioteràpia, conscient que és una de les millors eines per alliberar la laringe i el diafragma. En pocs mesos, ha vist com els resultats amb els seus ‘pacients’ són molt més ràpids. Fisioteràpia i

Gaudir de la veu amb plenitud. Aquesta és la vocació dels professionals que treballen al centre barceloní ‘Art & Salut de la Veu’, fundat per la logopeda i cantant Mónica Miralles de la Torre, i que actualment treballa amb un bon nombre d'actors, cantants i professionals que fan de la seva veu la principal eina de treball. Prevenir possibles danys a les cordes vocals, instruir sobre com mantenir la veu a punt o, arribat el cas, la rehabilitació vocal en processos com les disfonies són alguns dels seus objectius. Per a portar-ho a terme, és necessari un equip multidisciplinar en el qual la Fisioteràpia juga un paper molt important. Des de fa sis mesos, el centre ha ‘importat’ de França les tècniques conjuntes entre Logopèdia i Fisioteràpia, poc experimentades a Catalunya. “Ens vam adonar -explica Miralles- que en els processos de rehabilitació de veu,de cordes vocals, no bastava amb exercitar únicament la laringe, sinó també tota l'estructura muscular.
Per a això, malgrat el que puguin estar fent altres logopedes, vam considerar que el millor era contar amb especialistes amb la formació adequada, d'aquí la incorporació d'un fisioterapeuta i un quiromassatgist, com ja es fa en altres parts d'Europa. Així, l'atenció que ara rep el client o pacient és molt més global.


Des del punt de vista de la Logopèdia es vigila la dinàmica respiratòria, l'educació postural, la zona orofacial (sòl de la boca, llavis, llengua). La Fisioteràpia, per la seva banda, compleix la missió d'alliberar la laringe i el diafragma. Així, procedeixen a estabilitzar cervicals i lumbars. “Intervenim per a reduir la tensió muscular a la zona del diafragma, per a reforçar els músculs, també per a alliberar la tensió neuromuscular”, afirma Ana, fisioterapeuta del centre. Mentrestant, el quiromassatgista de ‘Art & Salut de la Veu’ treballa fonamentalment en la relaxació general del pacient. L'equip ha aconsseguit, així, millorar els processos de rehabilitació de la veu, i fer-los més ràpids. Al eliminar la tensió muscular i treballar amb la relaxació, també es millora psicològicament, cosa que influeix molt positivament a la veu. L'estrès, principal problema I és que l'estrès és el principal enemic de la veu. Al centre arriben constantment cantants i actors amb alt nivell d’estrès que han descuidat les postures i tècniques imprescindibles perquè la veu estigui sempre a punt, i es troben amb disfonies: el que popularment es coneix per afonia, moltes vegades acompanyada de dolor. A més de la recuperació vocal, on el centre fa un gran esforç en aquest aspecte. “Pretenem fixar patrons per sempre, q u e l co m semblant a un manteniment”. La funda d o r a d’”Art & Salut de la Veu” és cantant de professió i logopeda especialista en rehabilitació vocal, cant i veu. L’any de començar la seva carrera, va sufrir una lesió a les cordes vocals. Durant la rehabilitació es va submergir en una investigació sobre les possibilitats de la producció de la veu cantada y parlada. Després es va formar com a logopeda especialitzant- se en Rehabilitació Vocal. Actualment la seva vocació vital junt amb el seu equip és evitar que d’altres persones passin per aquest tràngol formant-los.